Maandag 20 september heeft de burgemeester de kermis uit veiligheidsoverwegingen eerder moeten sluiten. Hangjongeren, die met vuurwerk gooiden en opstootjes veroorzaakten, namen de overhand en zorgden voor een onveilige situatie. Op aanraden van de politie werd de kermis om 21.00 uur gesloten.
Eerder die avond liepen er twee boa’s bij de kermis in het Griftpark. Een van de ambtenaren kreeg een duw van een bezoeker en was daar niet van gediend. De politie werd ingeschakeld en het opstootje liep uit de hand. Ook werd er vuurwerk afgestoken tussen de kraampjes en het feestende publiek. Dit zorgde niet alleen voor een gevaarlijke situatie voor de medewerkers, maar ook voor de overige bezoekers. De burgemeester zag zich genoodzaakt de kermis een uur eerder te sluiten. “Het is echt een hel” “Met deze kermis reizen we door het hele land en we zijn hartstikke blij dat we na anderhalf jaar weer open mogen.”: zei een van de kraamhouders van de kermis, die liever anoniem wil blijven. “Het is een ontzettend gezellige kermis, maar het is zonde dat een kleine groep het verpest voor de rest. Opstootjes zijn tegenwoordig overal, maar zo erg als hier heb ik het nog niet eerder meegemaakt. Het is echt een hel.”: aldus de kermismedewerker. Eerste en laatste keer Meerdere kermismedewerkers hebben aangegeven niet meer terug te komen naar Utrecht, vanwege de gebeurtenissen. “Persoonlijk ben ik er klaar mee. Ik maak deze week af en daarna kom ik hier niet meer terug!”: zei een van de medewerkers. “Er wordt gewoon vuurwerk gegooid tussen de kleine kinderen. En dat is mijn grootste angst, want het kan ook een keer fout gaan.” De organisatie zet extra mensen in die, zowel undercover, de boel in de gaten houden. “Het is verder een hartstikke gezellige en leuke kermis en dat willen we graag zo houden.”
0 Comments
De gemeenteraad heeft besloten dat inwoners plastic, blik en pak vanaf 30 september niet meer hoeven te scheiden. Het afvalverwerkingsbedrijf gaat het afval doormiddel van machines scheiden, aangezien dit efficiënter blijkt. Eind vorig jaar is de gemeenteraad akkoord gegaan met ‘Het Nieuwe Inzamelen’, wat onderdeel is van de grondstoffennota, waardoor er voor de bewoners het een en ander gaat veranderen. Zo staat er in de grondstoffennota dat plastic, blik en pak bij het restafval mag worden ingeleverd en niet meer aan huis gescheiden hoeft te worden. Door innovaties in de fabrieken van de afvalverwerkers kunnen de machines het afval in een later stadium scheiden, met een hogere opbrengst.
Gevolgen voor bewoners
‘Het Nieuwe Inzamelen’ betekent ook voor veel inwoners dat het afval niet meer aan de deur wordt opgehaald, maar moet worden weggebracht naar ondergrondse containers in de wijk. “Doordat de vuilniswagens niet meer door alle straten hoeven wordt het aantal voertuigbewegingen door de wijken beperkt en wordt het werk voor de vuilnismannen en vrouwen verlicht.”: aldus Erwin Virginia, raadslid van GroenLinks. Gemeentewerk De gemeente gaat alle plasticcontainers weghalen of ombouwen naar restafvalcontainers. Deze veranderingen gaan geleidelijk per wijk in. Utrecht-Oost is eind september aan de beurt. Medio 2022 moet heel Utrecht zijn overgestapt op ‘Het Nieuwe Inzamelen’ volgens de grondstoffennota, zodat Utrecht weer een stukje duurzamer wordt. |
MakerPascal Kerpel Archief
November 2024
|